WEBINAR Mindfulness, veilig genoeg?

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

WEBINAR Mindfulness, veilig genoeg?

oktober 12, 2022 @ 7:30 pm 8:30 pm

Hoe geef ik mindfulness op een veilige manier in onzekere tijden?

Een ongeluk, een scheiding, ziekte: iedereen krijgt in het leven te maken met traumatische ervaringen. Die ervaringen zijn overweldigend. Het is te veel, het gaat te snel en te plotseling en het zenuwsysteem mobiliseert zich om met deze bedreiging om te gaan. Pas als het zenuwsysteem zijn biologische vecht- en vluchtreactie heeft kunnen voltooien, kan het de traumatische ervaringen verwerken. Vaak blijft het zenuwsysteem echter geactiveerd; het kan zich niet ontladen omdat het niet veilig genoeg is. Dat kan zich uiten in verschillende lichamelijke en emotionele en mentale klachten. Je spreekt dan van een trauma.

Traumasensitief
Bij een traumasensitieve aanpak spelen drie elementen:

 1. realiseren: beseffen dat trauma wijdverbreid is
 2. herkennen: herkennen wat de symptomen van een trauma zijn
 3. reageren: effectief reageren op het trauma

Trauma is gebonden in het zenuwstelsel. Het is dus een biologisch onvolledige reactie van het lichaam op een situatie die als levensbedreigend wordt ervaren. Als gevolg daarvan heeft het zenuwstelsel zijn volledige flexibiliteit verloren. Het is belangrijk dat het zenuwstelsel zijn volledige reikwijdte en kracht terugkrijgt en flexibeler kan reageren. Mindfulness en meditatie kunnen helpen om de flexibiliteit van het zenuwstelsel te vergroten.

De drie kerncomponenten van mindfulness

 1. bewuste regulatie van aandacht
 2. bewustzijn van het lichaam en lichamelijke gewaarwordingen
 3. bewuste regulatie van emoties

Voor de regulatie en beleving van de ervaringen in de mindfulnessbeoefening is het belangrijk om je voldoende veilig in het lichaam te voelen. Zelfregulering hangt af van een vriendschappelijke relatie met het lichaam. Alleen als je een goede verbinding hebt met je innerlijke gevoelens, als je erop kunt vertrouwen dat ze je nauwkeurige informatie geven, kun je je verantwoordelijk voelen voor het lichaam, de gevoelens, jezelf. In de traumasensitieve mindfulnessinstructies en -beoefening zijn verschillende aspecten van belang om de zelfregulatie te ondersteunen:

 • een duidelijke context
 • een gevoel van veiligheid
 • een gevoel van controle door keuze
 • een gevoel van zelfeffectiviteit

Co-regulatie
Voor veel deelnemers is een mindfulnesstraining spannend. Dat geldt zéker voor traumasensitieve deelnemers. De rode draad in de hele training is of deelnemers zich veilig genoeg voelen om dat wat zich van moment tot moment toont in hun bewustzijn kunnen erkennen en toelaten. Een belangrijke factor voor het zich veilig voelen van de deelnemer is de houding van de trainer: de innerlijke instelling, de mogelijkheid om zichzelf telkens weer te reguleren en met een liefdevolle houding waar te nemen wat zich voordoet bij de deelnemer. Vooral traumasensitieve deelnemers zijn voortdurend aan het checken of het veilig genoeg is om toe te laten wat zich voordoet. Je ‘herstelt’ in je eentje niet van een trauma; de heling vindt plaats in de relatie met de ander. Deze co-regulatie maakt het mogelijk jezelf te reguleren in het hier en nu in contact met de ander. Dat is vaak een nieuwe ervaring die de flexibiliteit van het zenuwsysteem vergroot.

Mindfulness beoefening is een avontuurlijke reis. Behalve aangename ervaringen kunnen ook emotionele wonden en traumatische herinneringen naar boven komen. Als ze opkomen tijdens de beoefening, kunnen er verschillende dingen gebeuren: de ervaringen worden herkend, erkend, gereguleerd en geïntegreerd. De mindfulness beoefening wordt dan een weg naar heling, zelfkennis en meer innerlijke vrijheid. Sommige deelnemers aan de beoefening schrikken van de intensieve emoties en traumatische herinneringen en weten hoe ze deze ervaringen kunnen integreren en reguleren. Ze voelen dat ze controle kwijt en denken dat ze iets niet goed doen tijdens de beoefening, wat het gevoel van isolatie en disregulatie verder versterkt.

Thema’s Webinar

· Mindfulness en Trauma

· Zenuwsysteem en trauma

· Signalen van disregulatie

· Zelfregulatie van de deelnemer

· Co-regulatie samen met de trainer

· Aanpassingen oefeningen

Voor wie?
Dit webinar is voor professionals die Mindfulness Based interventies aanbieden: Mindfulness en compassie trainers, therapeuten, leraren, coaches en yoga docenten.

Over de trainers

Peter Paanakker is leraar en opgeleid in lichaamstherapie en meditatie, sinds 1997 zelfstandig en werkzaam voor particulieren, bedrijven en organisaties. Hij heeft de vierjarige MBSR-Trainersopleiding aan de universiteit van Massachusetts, Medical School, in de VS voltooid en geeft sinds 2009 8-weekse Mindfulness MBSR-trainingen. Verder heeft hij de compassieopleidingen MBCL en MSC voltooid en geeft hij compassietrainingen sinds 2013. In 2017 heeft hij de driejarige training in Somatic Experiencing afgerond en in 2021 Level 1 IFS (Internal Family Systems). Peter mediteert sinds 1985 is tevens coach, supervisor, categorie 1 lid van de VMBN en lid van de VVM.
Anouk Prop is psycholoog, trauma therapeut, yoga docent (E-500 RYT & YACEP) en energetisch therapeut en werkt op een holistische wijze op het snijvlak van lichaam en geest.  Ze zet een combinatie van de kwaliteiten van psychotherapie, trauma healing, yoga en energetisch werk in om samen met volwassenen en kinderen op reis te gaan naar zichzelf. Postdoctorale opleidingen in trauma therapie (Somatic Experiencing, NARM en Bodynamic) in combinatie met yoga en energetisch werk in de praktijk gebracht, heeft ze een uitgebreide ervaring in het werkveld in uiteenlopende settingen. Anouk werkt al meer dan tien jaar zelfstandig in haar praktijk en als freelancer voor (verslavings)klinieken, yoga studio’s en instituten voor geestelijke gezondheidszorg, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

“Trauma victims cannot recover until they become familiar with and befriend the sensations in their bodies. Being frightened means that you live in a body that is always on guard. Angry people live in angry bodies. The bodies of child-abuse victims are tense and defensive until they find a way to relax and feel safe. In order to change, people need to become aware of their sensations and the way that their bodies interact with the world around them. Physical self-awareness is the first step in releasing the tyranny of the past”

Bessel van der Kolk

Gratis

Anouk Prop & Peter Paanakker

Chat openen
Hallo, ik ben Anouk, waar kan ik je mee helpen?
Hello, I'm Anouk, how can I help you?