WEBINAR – De veilige basis in trauma-sensitief werken

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

WEBINAR – De veilige basis in trauma-sensitief werken

september 5 @ 7:30 pm 9:00 pm

ontwikkelingstrauma hechting en binding

Het belang van hechting en binding in ontwikkelingstrauma

In dit webinar gaan we in op het belang van hechting en binding voor mensen met ontwikkelingstrauma.

Traumatische ervaringen in de vroege jeugd zijn overweldigend. Het is te veel, het gaat te snel en het is te plotseling. Het zenuwstelsel reageert hierop met een primaire biologische vecht- en/of vluchtreactie, maar kan deze als we klein en afhankelijk zijn niet voltooien. Als we als kind namelijk deze authentieke gevoelens tonen, is het gevaar groot dat we de verbinding met onze verzorgers verliezen. Soms al op heel jonge leeftijd ontwikkelen we daarom een copingstrategie om de verbinding met de ander niet te verliezen. Om dit te kunnen doen, geven we de verbinding met onszelf op. De effecten hiervan zijn groot op de ontwikkeling van een kind en kan zich uiten in verschillende lichamelijke en emotionele en mentale klachten, ook op latere leeftijd. 

Thema’s webinar

  • Wat is ontwikkelingstrauma?
  • Het autonome zenuwstelsel en ontwikkelingstrauma
  • Hechting en binding
  • Copingstrategieën herkennen
  • Waarom eerst een veilige basis?
  • Het belang van co-regulatie

Trauma-sensitief werken

Bij een traumasensitieve aanpak spelen drie elementen een rol:

  1. realiseren: beseffen dat trauma wijdverbreid is
  2. herkennen: herkennen wat de symptomen van een trauma zijn
  3. reageren: effectief reageren op het trauma

Voor wie?

Dit webinar is voor hulpverleners in de breedste zin van het woord: psychologen, therapeuten, mindfulness- en compassietrainers, leraren, coaches, POH’ers, fysiotherapeuten en yogadocenten.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor dit gratis webinar door een mailtje te sturen naar anoukprop@hotmail.com. Je krijgt van ons dan de zoom link voor het event toegestuurd.

De zoom link kun je ook hier vinden:

Anouk Prop is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Webinar – De veilige basis in trauma-sensitief werken
Time: Sep 5, 2023 07:30 PM Amsterdam

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/82858808861?pwd=UnZvQ3E1a1U5VFgzWUoxbVgxdEtzQT09

Meeting ID: 828 5880 8861
Passcode: 517198


“Trauma victims cannot recover until they become familiar with and befriend the sensations in their bodies. Being frightened means that you live in a body that is always on guard. Angry people live in angry bodies. The bodies of child-abuse victims are tense and defensive until they find a way to relax and feel safe. In order to change, people need to become aware of their sensations and the way that their bodies interact with the world around them. Physical self-awareness is the first step in releasing the tyranny of the past”

Bessel van der Kolk

Over de trainers

Peter Paanakker is leraar en opgeleid in lichaamstherapie en meditatie, sinds 1997 zelfstandig en werkzaam voor particulieren, bedrijven en organisaties. Hij heeft de vierjarige MBSR-Trainersopleiding aan de universiteit van Massachusetts, Medical School, in de VS voltooid en geeft sinds 2009 8-weekse Mindfulness MBSR-trainingen. Verder heeft hij de compassieopleidingen MBCL en MSC voltooid en geeft hij compassietrainingen sinds 2013. In 2017 heeft hij de driejarige training in Somatic Experiencing afgerond en in 2021 Level 1 IFS (Internal Family Systems).
Peter mediteert sinds 1985 is tevens coach, supervisor, categorie 1 lid van de VMBN en lid van de VVM.
Anouk Prop is psycholoog, trauma therapeut, yoga docent (E-500 RYT & YACEP) en energetisch therapeut en werkt op een holistische wijze op het snijvlak van lichaam en geest.  Ze zet een combinatie van de kwaliteiten van psychotherapie, trauma healing, yoga en energetisch werk in om samen met volwassenen en kinderen op reis te gaan naar zichzelf. Postdoctorale opleidingen in trauma therapie (Somatic Experiencing, NARM en Bodynamic) in combinatie met yoga en energetisch werk in de praktijk gebracht, heeft ze een uitgebreide ervaring in het werkveld in uiteenlopende settingen. Anouk werkt al meer dan tien jaar zelfstandig in haar praktijk en als freelancer voor (verslavings)klinieken, yoga studio’s en instituten voor geestelijke gezondheidszorg, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

Gratis
Chat openen
Hallo, ik ben Anouk, waar kan ik je mee helpen?
Hello, I'm Anouk, how can I help you?