DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN I

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN I

Module 1: Ontwikkelingstrauma & polyvagaal theorie

april 4 @ 7:00 pm 9:30 pm

De veilige basis in trauma-sensitief werken

In deze online training gaan we in op belang van een veilige basis in trauma-sensitief werken. Deze training is verdeeld over 6 verschillende modules van elk 2,5 uur. Je kan deze modules los van elkaar volgen of ze achtereenvolgens als een gehele training volgen. De modules vinden online plaats via zoom en hebben een interactief en ervaringsgericht karakter. Er wordt, naast de theoretische achtergrond en praktische toepassing, ook aandacht besteed aan je persoonlijke proces.

Traumatische ervaringen in de vroege jeugd zijn overweldigend. Het is te veel, het gaat te snel en te plotseling, Het zenuwstelsel reageert hierop met biologische vecht- en/of vluchtreactie maar kan deze als we klein en afhankelijk zijn niet voltooien. Als we als kind namelijk deze authentieke gevoelens tonen is het gevaar groot dat we de verbinding met onze verzorgers verliezen. We ontwikkelen daarom  op heel jonge leeftijd een coping strategie om de verbinding met de ander niet te verliezen. Om dit te kunnen doen, geven we de verbinding met onszelf op. De effecten hiervan op de ontwikkeling van een kind zijn groot en kan zich uiten in verschillende lichamelijke en emotionele en mentale klachten, vaak op latere leeftijd. 

Traumasensitief
Bij een trauma-sensitieve aanpak spelen drie elementen een rol:

  1. realiseren: beseffen dat trauma wijdverbreid is
  2. herkennen: herkennen wat de symptomen van een trauma zijn
  3. reageren: effectief reageren op het trauma

Module 1 – Ontwikkelingstrauma & polyvagaal theorie

Als kind ben je afhankelijk van de volwassenen om je heen. In het gunstige geval komen ze tegemoet aan je behoeftes als kind en zorgen daarmee voor veilige hechting. Als ouders je als kind niet de veilige hechting kunnen geven is dat vaak omdat ze zelf getraumatiseerd zijn en hierdoor kan je kind een ontwikkelingstrauma oplopen.

Een ontwikkelingstrauma zorgt ervoor dat je autonome zenuwstelsel altijd geactiveerd is. Dit veroorzaakt verschillende chronische reacties en gedragspatronen, waaronder intense gevoelens van angst, gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen, gebrek aan gevoel van basisveiligheid, gevoelens van schuld en schaamte.

Thema’s van deze module:

· Het ontstaan van ontwikkelingstrauma

· De kenmerken van ontwikkelingstrauma

· Het herkennen van ontwikkelingstrauma

· Ontwikkelingstrauma en de polyvagaal theorie

Voor wie?

Deze training is voor hulpverleners in de breedste zin van het woord, psychologen, mindfulness- en compassietrainers, therapeuten, leraren, coaches, ouders, yogadocenten, POH’ers en fysiotherapeuten. Tevens is deze training ook geschikt voor mensen die hun eigen ontwikkelingstrauma willen begrijpen en leren hoe hiermee om te gaan.

Data modules

  • Module 1: Ontwikkelingstrauma en polyvagaal theorie: 4 april 2024 van 19u -21.30u
  • Module 2: Ontwikkelingstrauma is relationeel trauma: 2 mei 2024 van 19u -21.30u
  • Module 3: Hechting en de veilige basis in ontwikkelingstrauma: 6 juni 2024 van 19u -21.30u
  • Module 4: Werken met verschillende delen in ontwikkelingstrauma: 11 juli 2024 van 19u -21.30u
  • Module 5: Van co-regulatie naar zelfregulatie in ontwikkelingstrauma: 5 september 2024 van 19u -21.30u
  • Module 6: Embodiement en agency in ontwikkelingstrauma: 3 oktober 2024 van 19u -21.30u

Trainers

Peter Paanakker is leraar en opgeleid in lichaamstherapie en meditatie, sinds 1997 zelfstandig en werkzaam voor particulieren, bedrijven en organisaties. Hij heeft de vierjarige MBSR-Traineropleiding aan de universiteit van Massachusetts Medical School in de VS voltooid en geeft sinds 2009 8-weekse Mindfulness MBSR-trainingen. Verder heeft hij de compassieopleidingen MBCL en MSC voltooid en geeft hij compassietrainingen sinds 2013. In 2017 heeft hij de driejarige training in Somatic Experiencing afgerond en in 2021 Level 1 IFS (Internal Family Systems) en in 2023 Level 2 IFS. Peter mediteert sinds 1985 is tevens coach, supervisor, categorie 1 lid van de VMBN en lid van de VVM.

Anouk Prop is psycholoog, traumatherapeut, yogadocent (E-500 RYT & YACEP) en energetisch therapeut en werkt op een holistische wijze op het snijvlak van lichaam en geest. Ze zet een combinatie van de kwaliteiten van psychotherapie, trauma healing, yoga en energetisch werk in om samen met volwassenen en kinderen op reis te gaan naar zichzelf. Postdoctorale opleidingen in traumatherapie (Somatic Experiencing, NARM en Bodynamic) in combinatie met yoga en energetisch werk in de praktijk gebracht, heeft ze een uitgebreide ervaring in het werkveld in uiteenlopende settingen. Anouk werkt al meer dan tien jaar zelfstandig in haar praktijk, als freelancer voor (verslavings)klinieken, yogastudio’s en instituten voor geestelijke gezondheidszorg, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

€50,00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN – Deel 1 – 2024/04
50,00
15 beschikbaar

Anouk Prop & Peter Paanakker

online via zoom

Chat openen
Hallo, ik ben Anouk, waar kan ik je mee helpen?
Hello, I'm Anouk, how can I help you?