KUMARE – FILMAVOND

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

KUMARE – FILMAVOND

januari 25 @ 7:00 pm 10:00 pm

Graag nodig ik je weer uit voor de maandelijkse filmbijeenkomsten rondom het thema ‘Trauma & Healing’. Ditmaal een bijzondere filmavond met de screening van de prachtige bekroonde documentaire ‘Kumaré’.

Verlichting door oplichting

Na zijn teleurstellende reis op zoek naar “echte” Guru’s in het Oosten, zet de Amerikaanse Vikram Gandhi vraagtekens bij het gehele concept van de spirituele leider. Als experiment besluit de jonge filmmaker zich voor te doen als Guru, met het idee volgelingen te vergaren en vervolgens zijn ware identiteit te onthullen. Dat gaat beter dan gepland – zo blijkt in deze hilarische en hartverwarmende documentaire.

Eind jaren zestig trok een Amerikaanse psycholoog naar India, op zoek naar verlichting. De man die later bekend zou worden als Ram Dass en een hele golf jonge westerlingen (waaronder Steve Jobs) zou inspireren met zijn boek Be Here Now heette toen nog Richard Alpert. In zijn zoektocht naar de betekenis van zijn trips kwam hij Maharij tegen, een man die hij beschreef als iemand die in feite ’niemand’ was, ‘egoloos’, maar ieder die tot hem kwam spiegelde en echode en zo zijn volgelingen leerde te herkennen wat al in hen besloten lag.

Temidden van de Yoga-hype gaat hij op zoek naar een echte guru, maar wordt teleurgesteld. Hij vindt enkel mensen die de titel gebruiken voor financieel en/of persoonlijk gewin. Hierop besluit Gandhi dat guru’s illusies zijn en dat het de volgelingen zelf moeten zijn die hun waarheid vormgeven – hiermee raakt hij de kern van wat een Guru in de regel zou moeten zijn, het soort dat Ram Dass tegenkwam. Iemand die verlicht is ontstijgt zijn ego en is in feite ‘niemand’ in de westerse zin, want hij of zij ‘wil’ niets, vindt niets.

Het is hierom dat Kumaré, ondanks zijn omweg, de spijker op de kop slaat. Kumaré is het prachtige en komische, ware verhaal van een valse profeet.

PRAKTISCH
We zullen de avond gezamenlijk starten met een korte introductie. Aansluitend kijken we samen naar de film. Na afloop is er ruimte om te delen en na te praten.

Wanneer: Donderdag 25 januari van 19.00u tot ca. 22.00u
Waar: Bredestraat 1C Maastricht

Bijdrage: Het wordt enorm gewaardeerd als je deze avond een donatie wilt doen voor getraumatiseerde vrouwen en kinderen in India die gesteund worden door Yoga Gives Back waar Anouk zich al jarenlang voor inzet. Voor meer info zie www.yogagivesback.org

Eten, drinken, zitten: Er zijn stoelen en meditatiekussens aanwezig. Als je het fijn vindt, kun je je eigen zitkussen/meditatiekussen en/of dekentje meenemen. Er is thee/koffie/water aanwezig, mocht je iets anders willen drinken dan kun je dit uiteraard zelf meenemen. Tevens wordt er voor een klein hapje gezorgd.

AANMELDEN
Aanmelden voor de filmavond kan via anoukprop@hotmail.com 

Gratis donatie voor YGB

Anouk Prop

Bredestraat 1C
Maastricht, 6211 HA
Chat openen
Hallo, ik ben Anouk, waar kan ik je mee helpen?
Hello, I'm Anouk, how can I help you?