DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN IV

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN IV

Module 4: Werken met verschillende delen in ontwikkelingstrauma

juli 11 @ 7:00 pm 9:30 pm

De veilige basis in trauma-sensitief werken

In deze online training gaan we in op belang van een veilige basis in trauma-sensitief werken. Deze training is verdeeld over 6 verschillende modules van elk 2,5 uur. Je kan deze modules los van elkaar volgen of ze achtereenvolgens als een gehele training volgen. De modules vinden online plaats via zoom en hebben een interactief en ervaringsgericht karakter. Er wordt, naast de theoretische achtergrond en praktische toepassing, ook aandacht besteed aan je persoonlijke proces.

Traumatische ervaringen in de vroege jeugd zijn overweldigend. Het is te veel, het gaat te snel en te plotseling, Het zenuwstelsel reageert hierop met biologische vecht- en/of vluchtreactie maar kan deze als we klein en afhankelijk zijn niet voltooien. Als we als kind namelijk deze authentieke gevoelens tonen is het gevaar groot dat we de verbinding met onze verzorgers verliezen. We ontwikkelen daarom  op heel jonge leeftijd een coping strategie om de verbinding met de ander niet te verliezen. Om dit te kunnen doen, geven we de verbinding met onszelf op. De effecten hiervan op de ontwikkeling van een kind zijn groot en kan zich uiten in verschillende lichamelijke en emotionele en mentale klachten, vaak op latere leeftijd. 

Traumasensitief
Bij een trauma-sensitieve aanpak spelen drie elementen een rol:

  1. realiseren: beseffen dat trauma wijdverbreid is
  2. herkennen: herkennen wat de symptomen van een trauma zijn
  3. reageren: effectief reageren op het trauma

Module 4 – Werken met verschillende delen in ontwikkelingstrauma

Als kleine kinderen geen verzorgers hebben die veiligheid scheppen, verontrusting kalmeren en voor hun lichamelijke welbevinden zorgen, moeten ze wel op hun brein en lichaam terugvallen om greep te krijgen op de overweldigende responsen die een bedreigende wereld bij hen oproept. Voor een heel jong kind om zich staande te kunnen houden beschikt het over hulpmiddelen zoals dissociatie, verdoving, splitsing en fragmentatie. Dit kan leiden tot enorme innerlijke worstelingen, ook op latere leeftijd. Dit is een weerspiegeling van de activiteiten van delen in onszelf. Er zijn delen die belast zijn met de pijn van vroeger, die ze nog altijd met zich meedragen. Daarnaast zijn er delen die een beschermende rol op zich nemen. Zij willen voorkomen dat we de eenzaamheid en het verdriet van onze belaste delen opnieuw ervaren. Al deze delen hebben het doel ons veilig te houden, hoe extreem ook. Als we naar ze gaan luisteren en ze welkom heten, kan er innerlijke samenwerking en mededogen ontstaan. In deze module gaan we dieper in op het ontstaan van delen in de persoonlijkheid door ontwikkelingstrauma. Tevens leren we hoe we vanuit lichaamsgerichte trauma therapie gebaseerd op Internal Family Systems, SE, NARM en polyvagaal theorie kunnen werken met verschillende delen in ontwikkelingstrauma.

Thema’s van deze module:

· Ontwikkelingstrauma, traumagerelateerde fragmentatie en dissociatie

· Ontwikkelingstrauma, structurele dissociatie en splitsing in delen

· Werken met delen en Internal Family Systems Model

Voor wie?

Deze training is voor hulpverleners in de breedste zin van het woord, psychologen, mindfulness- en compassietrainers, therapeuten, leraren, coaches, ouders, yogadocenten, POH’ers en fysiotherapeuten. Tevens is deze training ook geschikt voor mensen die hun eigen ontwikkelingstrauma willen begrijpen en leren hoe hiermee om te gaan.

Data modules

  • Module 1Ontwikkelingstrauma en polyvagaal theorie: 4 april 2024 van 19u -21.30u
  • Module 2: Ontwikkelingstrauma is relationeel trauma: 2 mei 2024 van 19u -21.30u
  • Module 3: Hechting en de veilige basis in ontwikkelingstrauma: 6 juni 2024 van 19u -21.30u
  • Module 4: Werken met verschillende delen in ontwikkelingstrauma: 11 juli 2024 van 19u -21.30u
  • Module 5: Van co-regulatie naar zelfregulatie in ontwikkelingstrauma: 19 september 2024 van 19u -21.30u
  • Module 6Embodiement en agency in ontwikkelingstrauma: 17 oktober 2024 van 19u -21.30u

Trainer

Anouk Prop is psycholoog, traumatherapeut, yogadocent (E-500 RYT & YACEP) en energetisch therapeut en werkt op een holistische wijze op het snijvlak van lichaam en geest. Ze zet een combinatie van de kwaliteiten van psychotherapie, trauma healing, yoga en energetisch werk in om samen met volwassenen en kinderen op reis te gaan naar zichzelf. Postdoctorale opleidingen in traumatherapie (Somatic Experiencing, NARM en Bodynamic) in combinatie met yoga en energetisch werk in de praktijk gebracht, heeft ze een uitgebreide ervaring in het werkveld in uiteenlopende settingen. Anouk werkt al meer dan tien jaar zelfstandig in haar praktijk, als freelancer voor (verslavings)klinieken, yogastudio’s en instituten voor geestelijke gezondheidszorg, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

€50,00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN IV
50,00
Onbeperkt
Chat openen
Hallo, ik ben Anouk, waar kan ik je mee helpen?
Hello, I'm Anouk, how can I help you?