DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN III

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN III

Module 3: Hechting en de veilige basis in ontwikkelingstrauma

juni 6 @ 7:00 pm 9:30 pm

De veilige basis in trauma-sensitief werken

In deze online training gaan we in op belang van een veilige basis in trauma-sensitief werken. Deze training is verdeeld over 6 verschillende modules van elk 2,5 uur. Je kan deze modules los van elkaar volgen of ze achtereenvolgens als een gehele training volgen. De modules vinden online plaats via zoom en hebben een interactief en ervaringsgericht karakter. Er wordt, naast de theoretische achtergrond en praktische toepassing, ook aandacht besteed aan je persoonlijke proces.

Traumatische ervaringen in de vroege jeugd zijn overweldigend. Het is te veel, het gaat te snel en te plotseling, Het zenuwstelsel reageert hierop met biologische vecht- en/of vluchtreactie maar kan deze als we klein en afhankelijk zijn niet voltooien. Als we als kind namelijk deze authentieke gevoelens tonen is het gevaar groot dat we de verbinding met onze verzorgers verliezen. We ontwikkelen daarom  op heel jonge leeftijd een coping strategie om de verbinding met de ander niet te verliezen. Om dit te kunnen doen, geven we de verbinding met onszelf op. De effecten hiervan op de ontwikkeling van een kind zijn groot en kan zich uiten in verschillende lichamelijke en emotionele en mentale klachten, vaak op latere leeftijd. 

Traumasensitief
Bij een trauma-sensitieve aanpak spelen drie elementen een rol:

  1. realiseren: beseffen dat trauma wijdverbreid is
  2. herkennen: herkennen wat de symptomen van een trauma zijn
  3. reageren: effectief reageren op het trauma

Module 3 – Hechting en de veilige basis in ontwikkelingstrauma

Vanaf onze vroege jeugd ontwikkelen we een eigen gehechtheidsstijl. Alle ervaringen die we opdoen in het contact met onze gehechtheidspersonen zijn medebepalend voor onze relationele blauwdruk, die het sjabloon wordt voor ons emotionele landschap in ons latere leven, onze relaties en hoe we ons over onszelf voelen. Als onze vroege ervaringen warm en veilig zijn en gehechtheidsbreuken worden hersteld, ontwikkelen we een veilige gehechtheidsstijl. Worden onze kinderjaren gekenmerkt door verkeerde afstemming, verwaarlozing of andere traumatische ervaringen, dan zullen we onveilig gehecht raken en verliezen we onze belangrijkste verbindingen – met onszelf, met de fysieke buitenwereld rondom ons en met anderen. In deze module gaan we dieper in op hoe ontwikkelingstrauma een impact heeft op hechting en verbinding, ook op latere leeftijd. Tevens leren we hoe we vanuit lichaamsgerichte trauma therapie gebaseerd op SE, NARM en polyvagaal theorie kunnen werken om gehechtheidswonden te helen in de praktijk.

Thema’s van deze module:

· Ontwikkelingstrauma, gehechtheidstheorie en hechtingsstijlen

· Ontwikkelingstrauma, gehechtheidswonden en gevolgen voor volwassen relaties

· Herstellen van gebroken verbinding: hoe om te gaan met gehechtheidswonden in de praktijk?

Voor wie?

Deze training is voor hulpverleners in de breedste zin van het woord, psychologen, mindfulness- en compassietrainers, therapeuten, leraren, coaches, ouders, yogadocenten, POH’ers en fysiotherapeuten. Tevens is deze training ook geschikt voor mensen die hun eigen ontwikkelingstrauma willen begrijpen en leren hoe hiermee om te gaan.

Data modules

  • Module 1: Ontwikkelingstrauma en polyvagaal theorie: 4 april 2024 van 19u -21.30u
  • Module 2: Ontwikkelingstrauma is relationeel trauma: 2 mei 2024 van 19u -21.30u
  • Module 3: Hechting en de veilige basis in ontwikkelingstrauma: 6 juni 2024 van 19u -21.30u
  • Module 4: Werken met verschillende delen in ontwikkelingstrauma: 11 juli 2024 van 19u -21.30u
  • Module 5: Van co-regulatie naar zelfregulatie in ontwikkelingstrauma: 19 september 2024 van 19u -21.30u
  • Module 6: Embodiement en agency in ontwikkelingstrauma: 17 oktober 2024 van 19u -21.30u

Trainers

Anouk Prop is psycholoog, traumatherapeut, yogadocent (E-500 RYT & YACEP) en energetisch therapeut en werkt op een holistische wijze op het snijvlak van lichaam en geest. Ze zet een combinatie van de kwaliteiten van psychotherapie, trauma healing, yoga en energetisch werk in om samen met volwassenen en kinderen op reis te gaan naar zichzelf. Postdoctorale opleidingen in traumatherapie (Somatic Experiencing, NARM en Bodynamic) in combinatie met yoga en energetisch werk in de praktijk gebracht, heeft ze een uitgebreide ervaring in het werkveld in uiteenlopende settingen. Anouk werkt al meer dan tien jaar zelfstandig in haar praktijk, als freelancer voor (verslavings)klinieken, yogastudio’s en instituten voor geestelijke gezondheidszorg, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

€50,00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN III
50,00
Onbeperkt
Chat openen
Hallo, ik ben Anouk, waar kan ik je mee helpen?
Hello, I'm Anouk, how can I help you?