DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN II

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

DE VEILIGE BASIS IN TRAUMA-SENSITIEF WERKEN II

Module 2: Ontwikkelingstrauma is relationeel trauma

mei 2 @ 7:00 pm 9:30 pm

De veilige basis in trauma-sensitief werken

In deze online training gaan we in op belang van een veilige basis in trauma-sensitief werken. Deze training is verdeeld over 6 verschillende modules van elk 2,5 uur. Je kan deze modules los van elkaar volgen of ze achtereenvolgens als een gehele training volgen. De modules vinden online plaats via zoom en hebben een interactief en ervaringsgericht karakter. Er wordt, naast de theoretische achtergrond en praktische toepassing, ook aandacht besteed aan je persoonlijke proces.

Traumatische ervaringen in de vroege jeugd zijn overweldigend. Het is te veel, het gaat te snel en te plotseling, Het zenuwstelsel reageert hierop met biologische vecht- en/of vluchtreactie maar kan deze als we klein en afhankelijk zijn niet voltooien. Als we als kind namelijk deze authentieke gevoelens tonen is het gevaar groot dat we de verbinding met onze verzorgers verliezen. We ontwikkelen daarom  op heel jonge leeftijd een coping strategie om de verbinding met de ander niet te verliezen. Om dit te kunnen doen, geven we de verbinding met onszelf op. De effecten hiervan op de ontwikkeling van een kind zijn groot en kan zich uiten in verschillende lichamelijke en emotionele en mentale klachten, vaak op latere leeftijd. 

Traumasensitief
Bij een trauma-sensitieve aanpak spelen drie elementen een rol:

  1. realiseren: beseffen dat trauma wijdverbreid is
  2. herkennen: herkennen wat de symptomen van een trauma zijn
  3. reageren: effectief reageren op het trauma

Module 2 – Ontwikkelingstrauma is relationeel trauma

In reactie op vroegkinderlijk ontwikkelingstrauma en een niet toereikende vervulling van onze basisbehoeftes, ontwikkelen we vaak overlevingsstrategieen die onze ervaringen in het heden vervormen en leiden tot fragmentatie en vervreemding. Ons vermogen tot verbinding met onszelf en anderen is beschadigd geraakt en de hieruit voortvloeiende verminderde levenskracht en levendigheid ligt ten grondslag aan veel psychische en fysieke problemen. In deze module gaan we dieper in op hoe ontwikkelingstrauma een impact heeft op het vermogen tot het aangaan en onderhouden van relaties en hoe we vanuit lichaamsgerichte trauma therapie gebaseerd op NARM en polyvagaal theorie kunnen werken aan het reguleren van het zenuwstelsel en identiteitsverstoringen zoals lage eigenwaarde, schaamte en chronische zelfveroordeling.

Thema’s van deze module:

· Ontwikkelingstrauma en zelfregulatie, zelfbeeld en het vermogen tot relaties

· Ontwikkelingstrauma en de beschadigde basisbehoeftes

· Ontwikkelingstrauma en trauma bonding

· Ontwikkelingstrauma en co-regulatie

· Hoe om te gaan met relationeel trauma in de praktijk

Voor wie?

Deze training is voor hulpverleners in de breedste zin van het woord, psychologen, mindfulness- en compassietrainers, therapeuten, leraren, coaches, ouders, yogadocenten, POH’ers en fysiotherapeuten. Tevens is deze training ook geschikt voor mensen die hun eigen ontwikkelingstrauma willen begrijpen en leren hoe hiermee om te gaan.

Data modules

  • Module 1: Ontwikkelingstrauma en polyvagaal theorie: 4 april 2024 van 19u -21.30u
  • Module 2: Ontwikkelingstrauma is relationeel trauma: 2 mei 2024 van 19u -21.30u
  • Module 3: Hechting en de veilige basis in ontwikkelingstrauma: 6 juni 2024 van 19u -21.30u
  • Module 4: Werken met verschillende delen in ontwikkelingstrauma: 11 juli 2024 van 19u -21.30u
  • Module 5: Van co-regulatie naar zelfregulatie in ontwikkelingstrauma: 19 september 2024 van 19u -21.30u
  • Module 6: Embodiement en agency in ontwikkelingstrauma: 17 oktober 2024 van 19u -21.30u

Trainers

Anouk Prop is psycholoog, traumatherapeut, yogadocent (E-500 RYT & YACEP) en energetisch therapeut en werkt op een holistische wijze op het snijvlak van lichaam en geest. Ze zet een combinatie van de kwaliteiten van psychotherapie, trauma healing, yoga en energetisch werk in om samen met volwassenen en kinderen op reis te gaan naar zichzelf. Postdoctorale opleidingen in traumatherapie (Somatic Experiencing, NARM en Bodynamic) in combinatie met yoga en energetisch werk in de praktijk gebracht, heeft ze een uitgebreide ervaring in het werkveld in uiteenlopende settingen. Anouk werkt al meer dan tien jaar zelfstandig in haar praktijk, als freelancer voor (verslavings)klinieken, yogastudio’s en instituten voor geestelijke gezondheidszorg, in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden.

€50,00

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
Chat openen
Hallo, ik ben Anouk, waar kan ik je mee helpen?
Hello, I'm Anouk, how can I help you?